Банкеръ Daily

Свят

Русия провежда стрелби успоредно с учението на НАТО в Черно море

Американският разрушител "Рос"

Руски бойни кораби проведоха учебни стрелби в Черно море, съобщи днес руският Черноморски флот, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на военноморски маневри в региона на Украйна и страни от НАТО.

Ученията "Сий брийз 2021", командвани от Украйна и САЩ, бяха предшествани от напрежение между Москва и НАТО, след като Русия съобщи миналата седмица, че е отправила предупредителни изстрели и е пуснала бомби по курса на британски военен кораб, за да го прогони от териториалните води на Кримския полуостров. Лондон отхвърли оценката на Москва за инцидента и заяви, че разрушителят "Дифендър" е преминавал мирно през украински води.

Още преди започването на тазгодишното учение "Сий брийз" Русия призова то да бъде отменено и каза, че при нужда ще защити националната си сигурност.

Днес командването на руския Черноморски флот съобщи за агенция Интерфакс, че два големи десантни кораба са стреляли по морски и въздушни мишени в Черно море.

Два дни по рано Русия извърши проверка на готовността на своите системи за противовъздушна отбрана на Кримския полуостров, който тя анексира през 2014 г.

В двуседмичните учения "Сий брийз 2021" участват около 5000 войници и около 30 кораба и летателни апарата, сред които американският разрушител "Рос", въоръжен с ракети, и и бойци от морската пехота на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във