Банкеръ Daily

Свят

Русия проучва германски предложения за Керченския проток

Русия е получила от германския външен министър Хайко Маас, който пристигна в Москва днес, документ с предложения относно положението в Керченския проток и възнамерява да го проучи, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, съобщи БТА.

Лавров съобщи това на пресконференция след преговорите с германския си колега. "Току-що получихме този документ и аз го видях за първи път в хода на (днешните) преговори. Няма да се впускам в подробности, ние трябва да го проучим", каза той.

Руският външен министър, цитиран от Интерфакс, разказа как преди повече от месец канцлерката Ангела Меркел е помолила президента Владимир Путин да разреши на германски специалисти да пристигнат в района на Керченския проток и да видят как се извършва преминаването на кораби през тази акватория с оглед на това, че е необходимо да се спазват нормите за сигурност. Путин се съгласил, а малко по-късно Меркел помолила германските специалисти да дойдат заедно с френски колеги, с което Путин отново се съгласил.

Френско-германският екип и досега не е пристигнал, а според Лавров на днешните преговори Маас му предал предложението, което "опакова това обикновено посещение в някакъв документ, който трябва да бъде съгласуван с Украйна".

Руският външен министър отбеляза, че Москва не смята за възможно участието на Украйна в някакви формати, отнасящи се до Керченския проток. "Ако идеята се състои в необходимостта да се облече цялата тази ситуация в политическа процедура, в която решения ще взема украинската страна, то ние рискуваме да се окажем в същото положение, в което се оказа нормандският формат", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС. Четиристранният нормандски формат буксува вече месеци наред.

Маас от своя страна уточни на пресконференцията, че е внесъл едва на днешните преговори новата оферта, която предлага Германия и Франция да се заемат с въпросите, свързани с осигуряването на свободното преминаване през Керченския проток. Поради това Москва не е могла да разполага с тази информация предварително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във