Банкеръ Daily

Свят

Русия протестира срещу процеса в Нидерландия за сваления над Украйна самолет

Руското министерство на външните работи осъди остро днес предстоящия съдебен процес в Нидерландия заради свалянето през 2014 г. на пътнически самолет на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна.

То изрази мнение, че присъдата "виновен" за четиримата подсъдими е предрешена, предаде ДПА.

Трима руснаци и един командир на проруските бунтовници в Украйна ще бъдат съдени задочно на започващия в понеделник процес по подозрение, че са замесени в свалянето на самолета, изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур, при което загинаха всички 298 души на борда. Повечето от жертвите бяха нидерландски граждани.

Разследващият екип, в който главна роля имаха нидерландци, стигна до извода, че свалянето на самолета е дело на проруска бунтовническа група в украинската Донецка област, като за целта е била използвана ракета "Бук" от тип земя-въздух, получена от съседна Русия.

Москва категорично отрича да е замесена в случая по какъвто и да било начин.

Нидерландските медии подеха трескава кампания в навечерието на процеса с цел "да се предотврати всяко отклонение от начертания курс", което е груб и недопустим натиск за влияние върху съда, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Според нея цялото дело се базира на съмнителен следствен материал от типа "ние определено знаем, че вие го извършихте, защото секретни източници, които не можем да разкрием, ни казаха".

Facebook logo
Бъдете с нас и във