Банкеръ Daily

Свят

Русия призова САЩ и ЕС да накарат Косово да спре провокациите срещу Сърбия

Русия призовава САЩ и Европейския съюз да осъзнаят отговорността си за изпълнение на решенията на Съвета за сигурност на ООН и да накарат косовските албанци да спрат провокациите срещу Белград, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич в Москва, предаде ТАСС.

Лавров изрази съжаление, че ЕС, който е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, "не се справя с това задължение".

Що се отнася до САЩ, Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Белград да признае косовската независимост, прогнозира Лавров. Той добави, че американската администрация се стреми да постигне колкото може повече външнополитически успехи за максимално кратко време до следващите избори.

Руският министър подчерта, че Русия няма да позволи на западните страни в Съвета за сигурност на ООН да внесат изменения в мандата на мисията на световната организация в Косово. "Това ще бъде пряк удар по Резолюция 1244 и ние ще направим всичко възможно този провокативен замисъл да не се осъществи", подчерта Лавров.

Той повтори още веднъж, че Москва ще приеме всякакво решение по косовския въпрос, което е постигнато в пряк диалог между Белград и Прищина и отговаря на интересите на Сърбия.

Дачич от своя страна заяви, че Сърбия няма да приеме едностранни действия на Прищина и е готова за диалог. Той изрази надежда, че Русия ще подкрепи Сърбия по този въпрос.

Сръбският министър обаче подчерта, че диалогът с Прищина, който в момента е замразен, ще бъде подновен едва след като Косово отмени въведените през ноември миналата година 100-процентови мита за внос на сръбски стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във