Банкеръ Daily

Свят

Русия призова Германия, Франция и Великобритания да спазват задълженията си по ядреното споразумение

Мохамад Джавад Зариф и Сергей Лавров

Русия призова държавите, които остават страни по ядреното споразумение с Иран след оттеглянето на САЩ миналата година, да изпълнят задълженията си, за да спасят дългосрочната сделка, сключена през 2015 г., предаде Франс прес.

Единствените практически мерки, които трябва да бъдат взети за уреждане на ситуацията около споразумението, са да бъдат убедени всички участници в необходимостта от изпълнение на задълженията им, заяви ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров след разговори в Москва с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

Министър Лавров определи споразумението, подписано от Русия, Китай, ЕС и Иран, като "много сложно и балансирано", но "силно отслабено" от оттеглянето на САЩ точно преди една година.

Иранският Върховен съвет за национална сигурност обяви, че Иран ще престане да ограничава запасите си от тежка вода и от обогатен уран, отказвайки се от ангажимента си, поет по споразумението, сключено във Виена през 2015 г. Това споразумение позволи на Техеран да постигне отмяна на част от международните санкции, но САЩ, които се оттеглиха от споразумението, възстановиха санкциите срещу Иран, което силно засегна икономиката му и търговските му връзки с другите държави - страни по сделката.

Кремъл осъди по-рано днес "неразумния натиск", понесен от Иран, и "необмислените мерки" предприети от Вашингтон, които са предизвикали кризата.

Иранският първи дипломат изтъкна, че решението на Техеран не е в разрез със сделката и настоя, че то е било провокирано от действията на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Министърът каза, че Иран ще спазва задълженията си, ако европейските държави, които са страни по сделката, също спазват своите. Зариф обвини европейските държави - Германия, Франция и Великобритания, че "не изпълняват никое от задълженията си" след оттеглянето на САЩ.

Германия призова днес Иран да изпълнява ядреното споразумение в неговата цялост, предаде Франс прес.

Берлин отправи призива си, след като Техеран обяви, че преустановява изпълнението на част от задълженията си по споразумението една година след изтеглянето на Съединените щати от него.

"Да, ние искаме да съхраним иранското ядрено споразумение. Ние, европейците, германците ще допринесем за това и очакваме от Иран да изпълнява споразумението в неговата цялост", заяви на пресконференция Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Говорител на германското външно министерство увери, че Германия и държавите, останали страни по споразумението, изцяло изпълняват задълженията си по него и очакват Иран да прави същото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във