Банкеръ Daily

Свят

Русия призова Европа към по-ясна позиция по иранската ядрена сделка

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Германия, вчера призова Европа към по-ясна позиция по иранската ядрена сделка, съобщи Ройтерс.

Лавров изрази нарастващото безпокойство на Русия от излизането на САЩ от договори за контрол на ядрените оръжия.

Лавров и германският му колега Хайко Маас обсъдиха на срещата си в Петерсберг перспективите за среща на върха в Нормандския формат, предаде ТАСС.   

"Наистина обсъждахме въпроса за среща на върха във формата на "четворката" , каза той и добави: "Придържаме се към виждането, че за подобна среща е необходима предварителна работа, за да има съответни резултати".

Маас констатира също вероятността от напредък в уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

"След победата на Зеленски (на изборите за президент на Украйна) имаше положителни сигнали, например раздалечаване на войските", каза той и допълни: "По-нататъшният напредък в Украйна е възможен."

Руският външен министър заяви също, че Москва е готова да се споразумее за запазване на доставките на газ по украинския маршрут.

"Русия е готова да се споразумее за запазване на доставките (на газ) по украинския маршрут, открита е за постигане на договорености по този въпрос въз основа на икономически обосновани и приложими на практика условия", заяви Лавров.

Строителството на газопровода "Северен поток-2" ще донесе полза на Германия и на целия Европейски съюз и представлява икономически проект, каза Хайко Маас на съвместната пресконференция с Лавров, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във