Банкеръ Daily

Свят

Русия призна, че е нарушила южнокорейското въздушно пространство

Русия обяви, че неин военен самолет неумишлено е навлязъл във въздушното пространство на Южна Корея, съобщава Би Би Си, позовавайки се на президентството в Сеул.

Москва промени позицията си, след като вчера отричаше, че нейни самолети са нарушили въздушното пространство на Южна Корея. Южнокорейски изтребители прибегнаха до предупредителни изстрели срещу руските самолети. 

Руски военен представител изразил "дълбоко съжаление" пред военното министерство на Южна Корея и подчертал, че е имало техническа неизправност, заявиха от Южна Корея. Във вторник Сеул съобщи, че руски самолет на два пъти е нарушил въздушното пространство на страната. Първоначално руското военно министерство категорично отричаше обвиненията. Сега Москва твърди, че случайно е нарушила въздушното пространство и незабавно ще започне проверка.

"Москва обяви, че ако самолетът е летял по предварително зададения маршрут, този инцидент е нямало да се случи", каза говорител пред журналисти. Това не се потвърждава от руските власти. Китайското военно министерство отрича китайски самолети да са нарушили въздушното пространство на друга държава. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първи съвместен въздушен патрул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във