Банкеръ Daily

Свят

Русия приветства желанието на САЩ за продължаване на Нов СТАРТ

Дмитрий Песков

Москва приветства политическата воля на САЩ за продължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения Нов СТАРТ. Всичко обаче зависи от подробностите на това предложение, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Русия се обявява за продължаване на договора, за да бъде осигурено време за преговори и контакти, но подробностите по това предложение тепърва трябва да бъдат проучени, посочи той.

Тук е много важно всяка страна да вземе под внимание загрижеността на другата и да бъде взета под внимание позицията на Русия, добави Песков. Той заяви, че не знае дали Москва вече е получила по дипломатически канали официално предложение за продължаване на договора.

Москва все още не знае "за какво конкретно е готова да говори американската страна", каза говорителят на Кремъл и допълни: "Имаме собствена позиция, добре известна и последователна, извън която не можем да излезем".

Той коментира думите на говорителката на Белия дом Джен Саки, че президентът Байдън се обявява за продължаване на договора без никакви промени и условия. Песков заяви: "Досега не е ставало дума за това, досега бяха поставяни известни условия за продължаване, редица от тези условия бяха абсолютно неподходящи за нас, затова нека първо се запознаем с това, което предлагат американците, а после да коментираме".

Facebook logo
Бъдете с нас и във