Банкеръ Daily

Свят

Русия прие закон против фалшивите новини в медиите и обидните за държавата материали

Горната камара на руския парламент прие днес на трето, последно четене законопроект, който предвижда блокиране на недостоверни и изопачаващи фактите новини, предаде ТАСС.

Законопроектът забранява разпространяването в онлайн медиите на "недостоверна обществено значима информация под формата на достоверна", която заплашва живота или здравето на граждани, имущество, обществения ред и сигурност, както и жизнено важни обекти на инфраструктурата, банките, промишлеността и комуникациите. При откриването на такива материали в уебсайтове, регистрирани по медийния закон като такива, генералната прокуратура на Русия ще се обръща към медийния регулатор "Роскомнадзор" незабавно да уведоми редакцията на онлайн изданието да премахне невярната информация. Ако редакцията не го направи, "Роскомнадзор" ще разпореди на доставчика на интернет услугата да блокира адреса на изданието.

Приетият днес закон не се отнася до "традиционните медии", тоест всички медии, регистрирани по законовия ред, нито до "новинарските агрегатори" [компютърни програми, които интегрират автоматично новини от други източници], тъй като за тях вече са предвидени големи санкции за неизпълнение на разпореждането на контролния орган да не разпространяват недостоверна информация, съобщи ТАСС.

Държавната дума прие днес в окончателен вариант и законодателен акт, който криминализира публикуването на материали, обидни за държавата, държавните символи и правителствените институции, допълни Асошиейтед прес. Многократните нарушители са заплашени от присъди до 14 дни затвор.

Очаква се двата законопроекта бързо да бъдат утвърдени и в Съвета на федерацията - горната парламентарна камара, - преди да бъдат подписани от президента Владимир Путин и да влязат в сила. Критици казват, че законодателните промени са част от опитите на Кремъл да потисне критиките и да затегне контрола, предаде АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във