Банкеръ Daily

"Вашингтон екзаминър":

Русия пренаписва историята на Втората световна война, за да оправдае своята агресия

Няколко акаунта в Туитър, принадлежащи на Министерството на външните работи на Русия, пускаха фалшиви истории за участието на Съветския съюз във Втората световна война в рамките на това, което мнозина експерти тълкуват като опит да се оправдаят сегашните действия на Кремъл, пише американското издание "Вашингтон екзаминър" в материал, представен от "Фокус".

Руските акаунти пуснаха хаштаг TruthAbout WWII на 19 август, четири дни преди 80-ата годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп – договор за ненападениe между Съветския съюз и Нацистка Германия. В този договор има допълнителен секретен протокол, който по същество разделя Европа на съветска и нацистка сфери на влияние. Това, както твърдят учените, довежда до началото на Втората световна война. Съветският съюз отричаше съществуването на този секретен протокол.

"Опитът на Русия да пренапише историята на Втората световна война се вписва прекрасно в прокарването на теорията на Русия, че Западът я е обкръжил от всички страни", обяснява Кариса Нитше от Центъра за нова американска сигурност. "А след това тази теория се използва, за да оправдае агресивните действия на Москва."

Руските акаунти в Туитър направиха опит да препишат историята на този пакт, настоявайки, че всъщност Съветският съюз бил принуден да подпише този договор - тоест тогава изобщо не е ставало въпрос за самоцелно решение да се сключи взаимноизгодна сделка с Хитлер. Тези "туитове" напълно пренебрегват факта, че този пакт фактически разделя Европа на сфери на влияние. Авторите им хвърлят цялата вина на Запада и се опитват да омаловажат значението на договора.

"Русия се позовава на Мюнхенското споразумение от 1938 година, за да обясни защо на Съветския съюз му се е наложило да обедини сили с Германия в рамките на Пакта Молотов-Рибентроп от 1939 година. Русия твърди, че Мюнхенското споразумение - договор между Великобритания, Германия, Франция и Италия да се предаде чехословашката Судетска област на Германия - е доказателството, че западният свят е оплитал заговори против нея, защото Съветският съюз не е участвал в тази спогодба", пояснява Нитше. "Русия твърди, че по този начин Съветският съюз е бил обкръжен от западните сили и е бил принуден да се обедини с Нацистка Германия, за да се защити. По същия начин Москва заяви, че именно Западът е провокирал нахлуването в Крим."

Анализатори от лабораторията за цифрова криминалистика на Атлантическия съвет откриха първоначалния туит, който стартира хаштага #TruthAboutWWII. Той се появи на страницата на руската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Разпространението на този хаштаг бе активно подпомагано от руското посолство в САЩ и руската мисия в ЕС.

Джеймс Карафано от Фонда Heritage посочва, че опитите на Русия да препише историята са "свръхпредсказуеми". "Те действат от отвсякъде. Те в буквален смисъл спонсорират фашистки групи и едновременно с това отправят остри публични критики към европейците и всички останали за търпимото отношение към фашистите, за насърчаването на фашизма, за да изглежда, че само руснаците се борят с фашизма", обяснява той.

Карафано признава, че десетки милиони съветски граждани са станали жертви на Втората световна война, но добавя, че ръцете на съветското ръководство едва ли са чисти. "Напълно ги е устройвало, че немците искат да унищожат всички в Европа, защото руснаците са смятали, че така германците ще ги оставят на мира", продължава експертът. "Много е вероятно именно те да са били главните умиротворители на агресора".

По думите на Нитше преди десетилетия Русия е преименувала Втората световна война във Великата отечествена война за свое удобство. Съветските власти внушавали, че победата в тази война не е дошла в резултат на съвместните действия на съюзническата коалиция срещу нацистите, а на мъжеството и патриотизма на съветския народ. Според експерта преписването на историята за началото на Втората световна война е още един способ, с помощта на който Путин може да налага мита за обсадената крепост и по този начин да укрепва своята власт.

Мнозина експерти смятат, че популяризирането на такива истории се оказва полезно, когато трябва да се ангажират живеещите в чужбина етнически руснаци, или да се провокират такива противници в Европа, като Полша, която бе разкритикувана в туит на руското посолство в Южна Африка от 24 септември.

Но тази стратегия на Москва изглежда много неефективна, защото под много туитове на руснаците има десетки отговори, в които ги опровергават или откровено им се подиграват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във