Банкеръ Daily

Свят

Русия преминава към плаващ курс на рублата

Централната банка на Русия предприе следващата стъпка към преминаване на плаващ курс на рублата. От днес обемът на валутните интервенции ще бъде ограничен с 350 млн. долара на ден. Ще продължава да действа правилото, че при продажбата на тази сума следва автоматично разширяване на валутния коридор с 5 копейки.

"Отказът от неограничените валутни интервенции на границата на операционния интервал ще възпрепятствия създаването на предпоставки за спекулативни стратегии срещу рублата. В резултат на това процесът на формиране на курса на рублата ще се влияе предимно от факторите на пазара", казва се в съобщението на централната банка.

В случай, че възникне заплаха за финансовата стабилност на страната, банката е готова на допълнителни интервенции.

Миналият петък централната банка обяви увеличаването на основния лихвен процент от 8% на 9.5% и много анализатори очакваха да бъде обявено и преминаването към свободен валутен курс, което беше запланувано за 2015 г. През последния месец централната банка изразходва значителни средства за поддържане на курса на рублата, което не доведе до особен резултат. Основният инструмент за влияние върху курса остава налагането на инфлационни цели.

След съобщението на централната банка руската валута загуби 1.23 рубли спрямо долара и 1.67 рубли спрямо еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във