Банкеръ Daily

Свят

Русия предупредила Ердоган за преврата

Турският президент Реджеп Ердоган е бил предупреден от Русия за готвения военен преврат няколко часа преди началото му, съобщи иранската агенция ФАРС, цитирана от ТАСС.

Според ФАРС тази информация е била предадена на арабски медии от дипломатически източници в Анкара. Според тях Националната разузнавателна служба на Турция (МИТ) е била предупредена от руските си колеги за "неизбежен военен преврат".

Предупреждението се основавало на данни, получени от намиращи се в региона руски военни, които са прихванали в ефир разговори на заговорниците. Ставало дума за подготвян от турската армия преврат срещу властта. Участниците в разговора обсъждали планове за изпращане на военни вертолети към хотела в Мармарис, в който се намирал Ердоган, със задачата да го арестуват или убият.

По какъв начин са били прихванати разговорите на заговорниците не е известно, но според дипломатическите източници това е станало от военновъздушната база Хмеймим в Сирия, която разполага с оборудване за радиопрехващане.

Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин през първите 10 дни на август, като точна дата и място още не са определени, съобщи междувременно в. "Хюриет". "Срещата между Путин и Ердоган се подготвя по дипломатическите канали", e заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Ние се съгласихме да проведем срещата през първите 10 дни на август, в Русия, но конкретна дата и град все още не са уточнени", е отбелязал Песков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във