Банкеръ Daily

Свят

Русия предупреди за риск от прекомерен добив на петрол

Все още съществува голям риск производителите на петрол да изпомпват прекалено много суров петрол, а цените да паднат рязко, заяви руският енергиен министър днес, цитиран от Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол и някои държави, които не са членки, включително Русия (ОПЕК +), ограничиха доставките от януари, за да подкрепят цените.

По-рано в понеделник саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих каза, че Русия е единственият износител на петрол, който все още не е взел решение относно необходимостта от удължаване на ограниченията, съобщи агенция ТАСС. Отделно руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че цените на петрола могат да паднат до 30 долара за барел, ако ОПЕК и нейните съюзници не разширят ограниченията.

„Що се отнася до такъв сценарий, това не е изключено. Много зависи, разбира се, от пазарната ситуация през втората половина на годината, през третото тримесечие, от баланса на търсенето и предлагането ”, заяви руският енергиен министър Александър Новак на брифинг пред медии.

Той също така назова търговските войни и санкциите като влияещи фактори. „Наистина има големи рискове от свръхпроизводство. Но като цяло ... трябва да анализираме по-задълбочено и да разгледаме как ще се развият събитията през юни, за да вземем балансирано решение на съвместната среща на ОПЕК + през следващия месец".

Саудитският министър на енергетиката каза, че и Русия, и Саудитска Арабия, и групата ОПЕК + работят за предприемане на "превантивни" мерки за избягване на рязък спад в цените на петрола.

Игор Сечин, главен изпълнителен директор на "Роснефт", предупреди за удължаване на ограниченията, заявявайки, че те представляват стратегическа заплаха за Москва, тъй като те могат да позволят на САЩ да заемат руския пазарен дял.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във