Банкеръ Daily

Свят

Русия предупреди САЩ за скъсване на отношенията

Ако Сенатът на САЩ наистина осъществи намеренията си да обяви Русия за "държава спонсор на тероризма", това ще означава, че Вашингтон е преминал границата, от която няма връщане назад. Това обяви Александър Дарчиев, ръководител на отдела за Северна Америка в руското външнополитическо ведомство.

Така от Москва предупредиха Вашингтон, че дипломатическите връзки ще бъдат изложени на сериозен риск и дори могат да бъдат прекъснати, ако Русия бъде обявена за „държава спонсор на тероризма“ от Съединените щати.

Дарчиев бе категоричен, че ако Русия бъде поставена в подобна категория, ще се стигне до най-тежките щети за двустранните дипломатически отношения.

В четвъртък латвийският парламент обяви Русия за такава държава и призова западните съюзници да наложат по-широкообхватни санкции на Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си към държавите от Европейския съюз да забранят визите за руски граждани. Във видеообръщението си тази нощ той благодари на европейските държави, поставили въпроса за визите на обсъждане в ЕС на най-високо ниво.

По думите на Зеленски трябва да има гаранция, че руските убийци и посредниците на държавния терор няма да използват Шенген. Той бе категоричен, че Европа не може да се превърне в супермаркет, където няма значение кой влиза, а основното е - да се плаща за търгуваните стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във