Банкеръ Daily

Свят

Русия предупреди НАТО с реципрочен оръжеен отговор

Руският заместник-министърът на външните работи Александър Грушко

Aко на територията на държавите - членки на НАТО, се появят настъпателни оръжия, които могат да достигнат руските центрове за управление, Москва ще бъде принудена да отговори реципрочно. За това предупреди в интервю за „Российская газета“ руският заместник-министърът на външните работи Александър Грушко. Грушко, цитиран от БНР, подчерта, че Русия очаква от САЩ конкретен разговор по въпроса за взаимните гаранции в сферата на сигурността. По думите му военните учения трябва да бъдат отдалечени от линията на съприкосновение между Русия и НАТО, да бъдат усъвършенствани механизмите за предотвратяване на случайни инциденти и да бъде определена минимално допустимата дистанция на сближаване между бойните кораби и самолетите. За целта, посочи той, е необходимо възобновяване на контактите по линия на военните.

Разглеждаме най-различни варианти за ответна реакция, ако НАТО разположи въоръжения край границите ни. Така прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отговори на въпрос за възможността да бъдат разположени руски ядрени оръжия в Беларус, предаде ТАСС. "За никого не е тайна, че разполагането на различни видове въоръжения на НАТО край границите ни, които могат да представляват опасност за нас, безусловно ще доведе до съответни стъпки от наша страна, за да балансираме ситуацията. Тук са възможни всякакви варианти", каза още говорителят на Кремъл.

По-рано министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей заяви, че Минск е готов да приеме на своя територия руски ядрени оръжия, ако има заплаха от страна на НАТО. А президентът на страната Александър Лукашенко преди това отбеляза, че ще предложи на Москва да прати ядрени ракети, ако алиансът разположи ядрено оръжие в Полша.

А президентът на Русия Владимир Путин поиска от САЩ и НАТО юридически гаранции, че пактът няма да се разширява на Изток и няма да разполага войски и въоръжения в опасна близост до руските граници.

Миналата седмица Русия предаде на САЩ и на натовските държави два проектодоговора за взаимни гаранции за сигурност. Руската страна настоява НАТО да отмени решението си от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за приемане на Украйна и Грузия, да прекрати военното си сътрудничество с бившите съветски републики и да изтегли цялата си военна инфраструктура, разположена в Източна Европа след 1997 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във