Банкеръ Daily

Свят

Русия предлага ваксинационен туризъм

Специализираното медицинско списание Lancet публикува изследване, което дава много добра оценка на руската ваксина.

Ваксинациите могат да бъдат и бизнес. Международни агенции вече организират пътувания до Русия за поставяне на "Спутник V"  на тези, които не искат да чакат с месеци имунизацията в например в Германия, пише Дойче Веле. 

Хайнц-Герд Пинкернел не искал да чака още месеци наред за ваксинация. "Както разбрах от интернет, в Германия редът ми за ваксиниране би дошъл може би чак към края на годината. А в чужбина бих могъл да се ваксинирам веднага", казва адвокатът от Хамбург.

Той и съпругата му искали максимално бързо да се сдобият със защита срещу вируса и да си възвърнат предишните свободи - да пътуват или да ходят на ресторант. Затова намерили в интернет обява на норвежка агенция, която предлага екскурзия до Русия с цел ваксиниране.  Цената от 1999 евро включвала двете пътувания със самолет през три седмици, самата ваксинация и нощувките в хотел с включена закуска.

В Германия обаче тази ваксинация почти не променя нещата за двамата. От една страна здравният министър Йенс Шпан обеща облекчения за ваксинираните, като например относно задължителните тестове и карантинните мерки, но руската ваксина все още не е одобрена в страните от ЕС. 

Междувременно специализираното медицинско списание Lancet публикува изследване, което дава много добра оценка на руската ваксина. Според него, тя осигурява 91,6 процента защита, колкото и ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. Словашката Агенция по лекарствата обаче, която е изследвала пратка ваксини от Русия, е установила различна степен на ефективност от тази, която дава научната публикация в Lancet.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във