Банкеръ Daily

Свят

Русия предаде на Украйна трите плавателни съда, задържани в Керченския проток

Русия предаде на Украйна двата блиндирани катера "Бердянск" и "Никопол" и влекача "Яни Капу", задържани миналата година в Керченския проток, предаде ТАСС.

"На 18 ноември се състоя предаването на Украйна на трите кораба на украинските военноморски сили, които през ноември 2018 г. нарушиха границата на Руската федерация по време на преднамерена провокация на Киев в района на Керченския проток и бяха задържани от руските правоохранителни органи. Руската страна възнамерява и занапред решително да пресича всякакви провокации по своите граници, включително с цел гарантиране на сигурността на корабоплаването в съответствие с руското законодателство, двустранните договори и другите приложими норми на международното право", се казва в изявление на руското външно министерство.

Москва върна моряците, които бяха на борда на корабите в Украйна през септември като част от сделка за обмен на затворници.

Най-вероятно този ход ще се разглежда като мярка за изграждане на доверие преди планираната среща на върха за Украйна следващия месец. Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна ще се срещнат в Париж на 9 декември в опит да постигнат усилия за мирно разрешаване на конфликта в източна Украйна, съобщи френското председателство в петък, пише "Комерсант".

Facebook logo
Бъдете с нас и във