Банкеръ Daily

Свят

Русия пред криза с леглата за болни от Ковид-19

Почти 90% от 129 000 легла, предназначени за пациенти с коронавирус, са заети в Русия. При необходимост числото им може да се увеличи, заявиха от руското здравно министерство, цитирани от ТАСС.

Над 115 хиляди души са хоспитализирани. Има легла в резерв, но властите предупреждават хората да не изпитват здравната система и да спазват всички мерки - да носят маски на обществени места, да спазват социална дистанция, както и лична хигиена и да избягват многолюдни места. 

В Русия заразените с коронавирус са 1 159 573, а смъртните случаи - 20 385.

Най-вероятният сценарий за страната според експерти е пик след две-три седмици, а най-лошият - това да се случи в началото на ноември.

От 5 до 18 октомври учениците от всички видове училища в Москва ще бъдат в двуседмична ваканция в опит да бъде ограничено разпространението на новия коронавирус. Това се казва в публикувана днес заповед на кмета на руската столица Сергей Собянин.

В своя блог Собянин уточни, че детските градини ще продължат работа в обичайния си режим. По думите му през ученическата ваканция няма да има дистанционни занятия, но учениците ще могат да повторят вече преподадения материал и по желание да усвоят нов чрез т. нар. Московско електронно училище. 

Собянин призова родителите да обяснят на децата си, че е добре да прекарат ваканцията у дома или на вилата, че могат да се разхождат из парковете, но не бива да посещават търговски центрове и да се возят в обществения транспорт. В много случаи заразените деца нямат симптоми, но те могат да предадат вируса у дома на по-възрастните, които боледуват по-тежко, подчерта той.

Междувременно преди дни бе съобщено, че Русия може би ще регистрира втора потенциална ваксина срещу коронавирус.

Ваксината се разработва от сибирския институт "Вектор". Миналата седмица той е приключил изпитания в ранна фаза на продукта върху хора.

Русия регистрира през август първия си кандидат за ваксина, разработен от института "Гамелей" в Москва в сътрудничество с Руския фонд за преки инвестиции. В ход са изпитанията в последна фаза на този кандидат за ваксина върху 40 000 души в Русия.

Същевременно индийската фармацевтична компания "Д-р Редис лабораторис" обяви, че би могла да започне клинични изпитания на руския кандидат за ваксина "Спутник V" в идните седмици, като в изпитанията ще участват 1000-2000 души и те ще бъдат проведени в редица правителствени и частни болници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във