Банкеръ Daily

Свят

Русия посреща с празненства клетвата на Тръмп

Руският политик Владимир Жириновски вдига тост в чест на Тръмп

Руски служители и депутати приветстват днешното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп като началото на ера на по-добри отношения между двете страни, предаде Асошиейтед прес. В Москва и други руски градове се организират празненства, а собствениците на барове и клубове чакат с нетърпение да спечелят от общото въодушевление.

Обещанията на Тръмп да оправи влошените отношения с Москва обнадежди политическия елит на Русия след периода на растящо напрежение с Вашингтон заради украинската криза, войната в Сирия и обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че макар политиката на Тръмп към Русия все още да не е ясна, правителството се надява разумът да надделее. "Готови сме да изпълним нашата част от работата за подобряване на отношенията", написа Медведев във Фейсбук.

Възхвалите на Тръмп към руския президент Владимир Путин породиха очаквания, че той може да се насочи към нормализиране на отношенията въпреки твърдите позиции за Русия на някои от номинираните от него членове на правителството.

Въпреки неяснотите около политиката на Тръмп много руснаци имат големи надежди, а някои нощни клубове и барове организираха партита за отпразнуване на встъпването му в длъжност. Още снощи в един от московските клубове няколко десетки хора вдигаха тостове за Тръмп, посочва АП. Вили Токарев, 82-годишен певец, емигрирал в САЩ през 70-те години на миналия век, а по-късно станал музикална легенда в Русия, изпя своята песен "Тръмплисимо Америка".

"Тръмп, Тръмп - символ на Америка. Тръмп, Тръмп, той е президентът", пееше мустакатият Токарев на малка сцена, на фона на руския и американския флаг.

Леонид Слуцки, председател на комитета за външна политика в руската Дума, заяви в статия, публикувана днес, че "конструктивният подход и прагматизмът практически изчезнаха от руско-американския дневен ред при президентството на Обама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във