Банкеръ Daily

Свят

Русия покани ОССЕ да наблюдава изборите през есента

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът ще се опита да повлияе на изборите в Русия чрез наблюдатели от ОССЕ и Съвета на Европа.

Службата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за демократични институции и права на човека е поканена да наблюдава  изборите за Държавната дума на Руската федерация, съобщи пред ТАСС в понеделник прессекретарят на службата Катя Андруш.

"Получихме официална покана от руските власти за наблюдение на изборите през септември. Вече направихме оценка на нуждите, както правим обикновено в държавите-членки на ОССЕ", каза тя.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че Западът ще се опита да повлияе на изборите в Русия чрез наблюдатели от ОССЕ и Съвета на Европа. Той отбеляза, че Централната избирателна комисия на Руската федерация е в контакт с ОССЕ за наблюдението на изборите. Министърът припомни, че единственото задължение на страната участничка в ОССЕ е да покани международни наблюдатели на националните избори, но няма изисквания за техния брой.

"Външните условия са трудни, а  ситуацията се изостря заради много западни страни, които се опитват да повлияят на ситуацията в Руската федерация, включително във връзка с предстоящите избори. Западните политически стратези, като цяло , не крият факта, че искат да подкопаят вътрешнополитическата стабилност в Русия. Те прибягват до най-широк кръг безскрупулни инструменти, фалшиви факти и излагат необосновани обвинения", каза Лавров.

Той даде за пример ситуацията с Алексей Навални, случаят със Скрипал, катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии в небето над Донбас.

"Нещо повече, ние не получаваме отговори на многобройни въпроси в никоя от тези области, изключително конкретни, основани на правни споразумения със Запада. Има само един отговор: "нямаме основание да се съмняваме, че сте го направили.“ Но не се дават доказателства, включително позоваване на тайната на данните, защото "ако ви дадем конкретни факти, можете да разберете какви методи използват нашите специални служби и какво знаят за Русия", обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във