Банкеръ Daily

Свят

Русия подкрепя АСЕАН за изход от кризата в Мианма

Русия категорично подкрепя дипломатическите усилия на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за намиране на изход от кризата в Мианма и изпраща същото послание към военната хунта, поела властта там. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

По думите на Лавров, който от вчера е на посещение в Индонезия, планът от пет точки на АСЕАН трябва да бъде в основата за излизането от кризата.

Индонезийската външна министърка Ретно Марсуди каза, че в Джакарта руският й колега ще има видеоконферентни разговори с партньорите от организацията.

Изявленията на Лавров идват на фона на сериозното сближаване между Русия и военната хунта в Мианма. Същевременно други световни сили наложиха икономически санкции на тази държава в Югоизточна Азия и нейните ръководители и призовават за пълно оръжейно ембарго срещу страната, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец в Москва гостува военна делегация от Мианма, водена от лидера на хунтата Мин Аун Хлайн. Тогава той произнесе няколко речи, даде интервюта и бе удостоен с почетна професура.

Мианма е в криза, откакто на 1 февруари армията отстрани от власт избраното правителство, де факто ръководено от Аун Сан Су Чжи. В резултат избухнаха общонационални протести и стачки, потъпкани жестоко от силите за сигурност. Боевете между армията и новосформирани милиции в някои региони принудиха десетки хиляди хора да напуснат дома си.

Планът на АСЕАН включва призив за диалог между всички страни в конфликта в Мианма, назначаване на специален международен пратеник, достъп на хуманитарни организации до нуждаещите се и прекратяване на насилието. Най-активните членове на блока като Индонезия, Малайзия и Сингапур обаче са недоволни, че хунтата не предприема реални действия, отбелязва Ройтерс.

Лавров и Марсуди обсъдили също евентуални доставки и производство в Индонезия на руски ваксини срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Двете държави подготвят и споразумение за сътрудничество в сферата на кибернетичната сигурност, казал руският външен министър.

В Джакарта Лавров също ще бъде приет от индонезийския президент Джоко Видодо и ще участва във видеоконферентни разговори с представители на АСЕАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във