Банкеръ Weekly

Свят

Русия подкрепи решението на Крим, Украйна го отмени

Руският парламент ще се придържа към "историческия избор" на Крим, когато по-късно този месец хората от украинския регион гласуват на референдум присъединяването му към Русия, съобщи говорителят на руската долна камара.

"Ние ще уважим историческия избор на кримския народ. Подкрепяме свободния и демократичен избор на Крим", каза говорителят на Държавната дума Сергей Наришкин по време на срещата с делегацията на депутатите от Крим начело с председателя на Кримския парламент Владимир Константинов.

Наришкин призна, че решението е свързано с необходимостта да се гарантират "правата и свободите на гражданите и просто да се защити човешкия живот" в Крим, на фона на сътресенията в Украйна. Той добави, че въпросът е провокиран и от "историческа и духовна" гледна точка.

Проруските лидери в Крим прогнозират, че народът ще гласува предимно "за" присъединяването му към Русия.

В същото време изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов отмени постановлението на кримския парламент за провеждане на референдум за статута на автономната република в състава на Украйна, предаде Интерфакс.

Турчинов подписа указ за „Прекратяване на действието на постановлението на Върховния съвет на автономната република Крим от 6 март 2014 година за провеждане на общокримски референдум”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във