Банкеръ Daily

Свят

Русия планирала нахлуване в Беларус по време на протестите там

Протестите в Беларус през 2020 г.

След фалшифицирането на президентските избори в Беларус през 2020 г. въоръжените сили на Русия са разработили план за нахлуване и потушаване на народните протести, съобщи УНИАН, като се позова на служители на украинското разузнаване.

Документите, получени от военното разузнаване на Украйна, свидетелстват за подготовката на 1-ва танкова армия на Русия за нахлуване и завземане на територията на Беларус.

Това съобщи Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна.

"След фалшифицирането на президентските избори в Беларус въоръжените сили на Руската федерация са разработили план за нахлуване и потушаване на народните протести", се казва в доклада.

Разузнаването отбелязва, че окупацията на Беларус е била планирана под предлог за избягване на привличането на Русия "в района на европейския континент в регионална или мащабна война със страните членки на НАТО на запад".

"Едно от доказателствата за подготовката на Руската федерация за военна агресия срещу съседна държава е "Легенда към замисъла за прегрупиране на формирования и военни части на 1-ва танкова армия в района на ​​​​изпълнението на задачата", добавят от Главното управление на разузнаването.

На 27 февруари 2022 г. се появи информация, че Беларус може да обяви война на Украйна и да участва в инвазията на страната на Руската федерация. Известно е, че руските сили изстрелват ракети по Украйна от летища на Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във