Банкеръ Daily

Свят

Русия отрече да е застрашила Международната космическа станция

Международната космическа станция

Русия потвърди днес, че вчера е извършила опит с противосателитна ракета срещу свой неизползван сателит. Тя обвини САЩ в лицемерие заради изявлението им, в което осъждат станалото, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Американски служители казаха, че извършеният вчера от Русия опит е довел до появата на хиляди космически отломки в ниска околоземна орбита, които застрашиха живота на астронавтите на борда на Международната космическа станция и могат да изложат на риск космическите дейности за години напред.

Руското министерство на отбраната заяви, че отломките не са създали заплаха и в бъдеще няма да представляват такава за космическите станции и сателити в орбита, оспорвайки изявленията на Вашингтон, съобщи агенция "Интерфакс".

По-рано днес САЩ съобщиха, че изстрелването е принудило екипажа на Международната космическа станция, съставен от седем души, да се приюти в един от скачените с МКС кораби и да се подготви за евентуална евакуация заради отломките.

"Русия извърши по един безотговорен начин разрушителен тест с противосателитна ракета, издигаща се директно срещу един от нейните собствени сателити", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Той определи поведението на Москва като опасно и безотговорно.

Според него това действие е довело до появата на над 1500 орбитални отломки и до стотици по-малки парчета от орбитални отломки, които застрашават сега интересите на всички страни.

Прайс добави, че САЩ нямат намерение да толерират подобен род дейности. "Това изстрелване показа ясно, че твърденията на Русия, че тя се противопоставя на милитаризация на космоса, са лицемерни и неверни", допълни той.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън каза, че е скандализиран от изстрелването на ракета, извършено от Русия срещу един от собствените й сателити.

"Немислимо е Русия да застрашава не само американските астронавти и международните партньори в МКС, но също и собствените си космонавти", се казва в изявление на Нелсън. "Скандализиран съм от това безотговорно и дестабилизиращо действие", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във