Банкеръ Daily

Свят

Русия отрече да е изпадала в дефолт по външния дълг

Дмитрий Песков

Русия отрече, че е изпаднала в състояние на дефолт по външния си дълг, след като не успя да плати в срок дължими лихви в размер на 100 милиона долара, информира Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Русия е платила задълженията си, но преводът на парите е бил блокиран поради западните санкции срещу неговата страна. "Това не е наш проблем", каза Песков.

Русия е в състояние на дефолт по външния си дълг за първи път от повече от сто години, заяви високопоставен представител на Белия дом. "Това показва колко сериозни са действията, които САЩ и техните съюзници, и партньори предприеха, както и колко драматичен е ефектът им върху икономиката на Русия", каза американският представител.

Срещу Русия бяха наложени сериозни санкции, след като тя предприе военна инвазия в Украйна. Водещи руски банки бяха изключени от международна система за разплащания SWIFT, а активи на Русия в чужбина за стотици милиарди долари бяха замразени. Много чуждестранни компании прекратиха напълно или частично своя бизнес в Руската федерация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във