Банкеръ Daily

Свят

Русия отпуска 600 млн. долара на Беларус

Беларус ще получи заем на стойност 600 млн. долара от Русия, за да изплати текущия си дълг, съобщи за ''Риа Новости'' руският финансовият министър Антон Силуанов.

В същото време, до края на април страната може да получи следващия транш от заема на Евразийския фонд за стабилизация и развитие за 200 млн. долара, тъй като е изпълнила всички условия. Според него в ход е необходимото за подписване на междудържавно споразумение.

Силуанов заяви, че до края на месеца Минск може да получи седмия транш, предназначен да осигури балансиран бюджет на Беларус.

През март  президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че Минск е загубил 3,4 милиарда долара от началото на маневрата за данък върху петрола в Русия през 2015 година.

Данъчната маневра в руската петролна промишленост, която предвижда постепенно нулиране на износното мито върху петрола и увеличаване на данъчната ставка върху неговото производство, е един от спорните въпроси между Минск и Москва. Допълнителни разходи за Беларус възникнаха поради очакваното увеличение на цените на петрола и по-ниските износни мита върху петролните продукти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във