Банкеръ Daily

Свят

Русия отмени срещата на Нормандската четворка

Според Русия засега няма достатъчна подготовка за осъществяването на среща на върха на т. нар. Нормандска четворка, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Ние винаги говорим за такива планове много внимателно", каза той и добави, че е целесъобразно тези срещи да бъдат добре подготвени. "Такова равнище на готовност засега не се е случило", констатира Песков.

По-рано Кремъл бе съобщил, че за 19 октомври в Берлин се подготвя среща на най-високо равнище на четворката (Германия, Русия, Украйна и Франция), която търси политическо решение на украинската криза. После Песков отказа да потвърди, че е съгласувана дата и място за такава среща.

Говорителят на френското правителство каза в сряда в Париж, че Франция възнамерява да се консултира с ръководствата на Германия и Русия за насрочване на нова среща на Нормандската четворка в Берлин. Стефан льо Фол уточни, че днес ще се водят разговори с президента на Русия Владимир Путин и канцлера на Германия Ангела Меркел, а утре с украинския президент Петро Порошенко.

В днешно изявление по радио "Юроп 1" френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че съвещанието на върха на четворката в Берлин "ще се състои само ако всички страни проявят воля за напредък". Според Еро свикване на такава среща не е невъзможно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във