Банкеръ Daily

Свят

Русия отмени повечето ограничения за вноса от Турция

Дмитрий Медведев

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за отмяна на редица ограничения за доставките на продукти от Турция. Документът е поместен на сайта на руското правителство, съобщи ТАСС.

От забранителния списък отпадат замразени пилешки продукти, субпродукти от кокошки и пуйки, свежи и охладени краставици и корнишони, пресни ябълки, круши, грозде и ягоди.

Отменя се забраната за извършване на определен вид работа и оказване на услуги от организации, които се намират под юрисдикцията на Турция или под контрола на турски граждани и организации. Става дума за строителство, дейността на туристически агенции и хотели, дървообработка, провеждането на технически изпитания, изследвания и анализи. На турските компании се разрешава да оказват услуги за осигуряване на държавни и общински нужди.

От 1 януари 2016 година, на фона на усложнените политически отношения, Русия въведе забрана върху вноса на редица селскостопански продукти от Турция. В списъка влязоха портокалите, мандарините, гроздето, ябълките, крушите, прасковите, кайсиите и нектарините, сливите, ягодите (горски и култивирани). Под удара на ограниченията попаднаха също домати, краставици, карфиол и броколи, кромид лук, както и замразено месо и субпродукти от пуйки и домашни кокошки, сол и дъвки.

Освен това поради фитосанитарни съображения бе забранен вносът от Турция на пипер, нарове, патладжани, салати, тиквички и тикви, припомня ТАСС.

През октомври 2016 година Русия частично отмени ембаргото върху турски земеделски стоки и разреди вноса на редица плодове. През март руското правителство отмени забраната за внос на дъвки, сол, лук, цветно зеле, броколи и карамфили от Турция.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във