Банкеръ Daily

Франс прес:

Русия отбелязва без блясък сто години от Октомврийската революция

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция - голямо политическо "земетресение" на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.

На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война, отбелязва Франс прес.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във