Банкеръ Daily

Свят

Русия омаловажи американските санкции срещу "Северен поток 2"

Властите в Кремъл заявиха днес, че потенциалните санкции, които могат да бъдат наложени от Съединените щати по отношение на газопровода "Северен поток 2", по никакъв начин няма да повлияят на проекта, тъй като той вече е "до голяма степен завършен".

"Това е международен проект, в който участват цяла група големи международни компании", подчерта говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от БНР.

"Проектът вече е осъществен до голяма степен", отбеляза той, като заяви, че "има определена увереност, че проектът ще бъде финализиран и стартиран в полза на европейските потребители на природен газ". "Той напредва доста бързо", подчерта говорителят на Кремъл.

Коментарите на Дмитрий Песков са в отговор на изявление от по-рано във вторник на американския енергиен министър Рик Пери, че газопроводът "Северен поток 2" ще бъде обект на санкции от страна на Вашингтон в недалечно бъдеще.

"Сенатът на САЩ ще приеме законопроект, Камарата на представителите (Конгреса) ще го одобри и той ще отиде при президентът Тръмп, който ще го подпише, налагайки по този начин санкции на "Северен поток 2", заяви Рик Пери, след като снощи той пристигна на официална визита в Украйна, съобщава Франс прес.

Седмица по-рано руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски посочи, че "Газпром" ще може сам да завърши изграждането на газопровода, ако САЩ наложат санкции спрямо компании, които понастоящем работят по него.

"Северен поток 2" трябва да започне да функционира през следващата година, тръгвайки от руското пристанище "Уст-Луга" на Балтийско море и достигайки до германското пристанище "Грайфсвалд". Проектът се ръководи от руската държавна компания "Газпром", като 50% от финансирането идват от водещи европейски компании като Uniper, BASF, Shell, OMV и Engie.

Facebook logo
Бъдете с нас и във