Банкеръ Daily

Свят

Русия очаква другия месец преговори за сигурността със САЩ

Сергей Лавров

Русия очаква да проведе другия месец преговори със САЩ, на които да бъдат обсъдени нейните предложения за правно обвързващи гаранции в областта на сигурността, предадоха световните агенции.

Твърдения за предполагаема подготовка на Русия за инвазия на Украйна причиняват сериозни притеснения в международната общност вече няколко седмици. Москва многократно отрече тези обвинения.

ЕС и НАТО заплашиха Русия със сериозни последици в случай на военна ескалация. Тя отговори с искания алиансът да обещае да не се разширява на изток, които представи в писмена форма в петък.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес пред държавната телевизия Ар Ти, че първият кръг на разговорите със САЩ е бил договорен за началото на следващата година. Планирани са разговори и с НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още няма конкретна времева рамка за тези преговори. "Основното е, че няма да бъде преговорен маратон", каза той.

Русия иска също НАТО да се откаже от евентуалното приемане на Украйна.

Белият дом каза, че няма да прави компромиси с основните принципи, на които се основава европейската сигурност. Според него всички държави имат правото да определят собственото си бъдеще и външна политика без външна намеса.

Някои от условията в руското предложение са неприемливи и Москва знае това, каза високопоставена представителка на американската администрация. Тя добави, че Вашингтон иска да постави на дневен ред и своите собствени притеснения и проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във