Банкеръ Daily

Свят

Русия обвини американски компании, че окупират петролната контрабанда в Сирия

Американски частни военни компании, чиято численост надхвърля 3 500 души ограбват петролните съоръжения в Сирия под прикритието на коалиционната авиация. Това съобщи на брифинг генерал-полковник Сергей Рудской от Генералния щаб на руската армия.

Рудской заяви, че някои американски структури в Сирия  грабят петролните съоръжения и находищата, разположени на източния бряг на река Ефрат, принадлежащи на законното сирийско правителство. "Напоследък в тези обекти активно се увеличава броят на служителите на американските частни военни компании. Организиран е добив и продажба на сирийски нефт в  Конако, Ел-Омар и Танак. Налице е контрабанда на сирийски петрол. Разграбването на националното богатство на Сирия просто се случва", каза 

Според него значителна част от приходите от контрабанда се харчат за поддържане на незаконни въоръжени групировки, подкупване на шейховете на арабските племенни съюзи и разпалване на антиправителствени настроения. "Всички тези дейности на американските частни компании се извършват под прикритието на авиацията на международната антитерористична коалиция", смята представителят на Генералния щаб. 

Рудской също така отбеляза, че Кремъл е обезпокоен от факта, че Съединените щати продължават да снабдяват с оръжие и военното оборудване бунтовни райони. 

Съединените щати подкрепят сирийския съюз Сирийски демократични сили, който включва кюрдската милиция Сили за защита на народа и други бунтовници. През март бунтовниците взеха под контрол последния бастион на Ислямска държава в Сирия, макар че радикални ислямисти продължават да действат в нелегалност. В края на 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтегляне на американските войски от Сирия, след като бе декларирана победа над Ислямска държава. Вашингтон се опитва да получи подкрепа от над 80-те съюзници в антиджихадистката коалиция, докато войниците на САЩ се изтеглят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във