Банкеръ Daily

Свят

Русия обяви офисите на Навални за екстремистка организация

Руските власти включиха днес мрежа от регионални офиси на опозиционера Алексей Навални в своя списък на организациите, замесени в терористична и екстремистка дейност, предадоха световните агенции.

Решението е било взето от руската Федерална служба за финансов мониторинг (Росфинмониторинг).

Вчера политически съюзници на критика на Кремъл заявиха, че така или иначе ще разформироват "Щабовете на Навални", тъй като властите искат да ги забранят, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че мрежата се състои от 37 офиса.

Московски съд разглежда искане за обявяване на организацията на опозиционера Фонд за борба с корупцията за екстремистка. Това би позволило на руските власти да арестуват активисти и да им замразяват банковите сметки, отбелязва Ройтерс.

ТАСС посочва, че съдебното заседание по същество ще се състои на 17 май.

Адвокатът Иван Павлов, защитаващ Фонда за борба с корупцията по обвинение в екстремизъм, беше задържан от руските сили за сигурност.

Информацията беше съобщена във Фейсбук от неговия колега Евгений Смирнов, който работи в същия екип. Той уточни, че Павлов е задържан от Федералната служба за сигурност (ФСС).

Павлов е специалист по измяната и шпионажа. Той е обвинен а в разкриване на поверителна информация, свързана с текущо разследване, съобщи неговият колега. Това провинение се наказва със затвор до три месеца.

Адвокатът, живеещ в Санкт Петербург, е бил задържан в московски хотел, съобщава ТАСС, като цитира анонимен източник.

Вчера Павлов защитаваше ФБК пред московски съд, разглеждащ искане на московската прокуратура за обявяването на групата за екстремистка организация. Заседанието се проведе при закрити врати, защото според властите съдържа поверителна информация. След това Павлов говори пред медиите пред съдебната зала, припомня Ройтерс.

Междувременно руски съд постанови днес бившият журналист Иван Сафронов, на когото са повдигнати обвинения в държавна измяна, да остане в ареста до 7 юли

Сафронов е бивш кореспондент на вестниците "Комерсант" и "Ведомости", който през май миналата година станал съветник по информационната политика на ръководителя на руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин. Той бе задържан на 7 юли 2020 г. пред дома си и обвинен, че е предал военни тайни на Чехия през 2017 г.

Сафронов отрича обвиненията. Той ще обжалва решението да бъде оставен в ареста до 7 юли.

Един от адвокатите на Иван Сафронов, Дмитрий Катчев, предположи пред ТАСС, че неговият колега Иван Павлов може да е бил задържан днес именно във връзка с делото срещу съветника на ръководителя на Роскосмос.

Самият Павлов съобщи пред журналисти, че при обиск в дома му са били иззети документи по процеса срещу Сафронов. Той подчерта, че това е станало в нарушение на адвокатската тайна. Освен това Павлов отрече да е виновен.

Редица руски адвокати публикуваха открито писмо с искане за освобождаването на своя колега.

Самият Навални, най-яростният политически противник на президента Владимир Путин, изтърпява в наказателна колония присъда от две години и половина затвор за нарушаване на условията по своя условна присъда за присвояване на средства, която според него е политически мотивирана. Руските власти засилват натиска и върху свързани с опозиционера организации, откакто той бе задържан през януари и осъден на затвор през февруари, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във