Банкеръ Daily

Свят

Русия обяви двама наши дипломати за персона нон грата

Българското посолство в Москва

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация, където е бил уведомен, че двама дипломати от българското посолство са обявени за персона нон грата.

Причината за това са действията на МВнР на България, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция. На днешната среща не бяха изтъкнати други причини за действията на руските власти, посочват от външното ни министерство.

По-рано Кръстин заяви пред "РИА Новости", че е получил информация от руското външно министерство за възможен отговор от Москва на експулсирането на руски дипломати.

На 22 март българското външно министерство обяви за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство в София, а от дипломатическото представителство на Москва обявиха, че считат "решението на българската страна за необосновано".

Дни преди това българското държавно обвинение съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във