Банкеръ Daily

Свят

Русия обяви Арктика за своя сфера на влияние

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров обяви днес, че Арктика влиза в сферата на влияние на Русия и защити правото на страната да защитава крайбрежната си зона. Той предупреди Запада да не демонстрира амбиции в този регион. Тези изявления дойдоха няколко дни преди срещата на Арктическия съвет, предават Франс прес.

"Виждаме критики, че Русия разширява военната си дейност в Арктика. Но на всички отдавна е ясно, че това е нашата земя, нашата територия, ние отговаряме за сигурността на нашето крайбрежие и всичко, което правим там, е напълно законно и легитимно", каза на пресконференция Лавров.

"Когато НАТО се опитва да оправдае настъплението си в Арктика, това не е същата ситуация и имаме въпроси към нашите съседи, като Норвегия, които се опитват да оправдаят настаняването на алианса в Арктика", каза той.

Тези изявления бяха направени два дни преди началото на заседанието на Арктическия съвет, обединяващ Русия, САЩ, Канада, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия. Регионът на Арктика се превръща в обект на нарастващо икономическо и геополитическо съперничество.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън освен това трябва да се срещне по време на заседанието на Арктическия съвет за първи път със Сергей Лавров преди евентуална среща на върха между Джо Байдън и Владимир Путин през юни.

Що се отнася до Арктика, Лавров предложи да бъдат за възобновени редовните срещи между началниците на генералните щабове на страните членки на Арктическия съвет, за да "се намалят рисковете в сферата на отбраната".

Facebook logo
Бъдете с нас и във