Банкеръ Daily

Москва:

Русия няма да позволи сирийско-турски сблъсък

Специалният руски пратеник за Сирия Александър Лаврентиев заяви днес в Абу Даби, че Москва няма да позволи турските и сирийските правителствени сили да влязат в сблъсък. С това той подчерта ролята на страната си на фактическия балансьор в конфликта в момент, когато американските войски се изтеглят от Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Лаврентиев, който е специален пратеник на президента Владимир Путин за Сирия, каза пред руски държавни осведомителни агенции, че "никой няма интерес" от боеве между сирийските правителствени войски и турските сили, които миналата седмица влязоха в Сирия. По думите на пратеника Русия "няма да позволи това да се случи".

Лаврентиев освен това опроверга съобщенията, че Москва е дала зелена светлина за турската операция в Сирия, и настоя, че Русия "винаги е смятала, че каквато и да е военна операция в Сирия е неприемлива".

Той потвърди, че кюрдски лидери и представители на сирийското правителство са преговаряли в руската военна база в Хмеймим миналата седмица, но допълни, че не знае как са протекли преговорите.

Лаврентиев каза това пред репортери в Абу Даби по време на официалната визита на Путин в ОАЕ.

Сирийската армия е установила пълен контрол над Манбидж и близките населени места, съобщи днес пред журналисти руското министерство на отбраната, съобщи ТАСС. Руска военна полиция патрулира по разделителната линия между сирийската и турската армия в Северна Сирия.

Юсеф Хамуд, говорител на подкрепяната от Турция Сирийска национална армия, заяви, че за силите, които са влезли в Манбидж, се говори, че са на сирийското правителство, но повечето от тях са кюрдски бойци от намиращия се под правителствен контрол град Алепо, предаде Ройтерс. Говори се, че силите, влезли в Манбидж, са сили на режима, но повечето от тях са членове на Силите за защита на народа, каза той. По думите му бойците на Националната армия ще продължат да напредват към Манбидж.

Същевременно руското министерство на отбраната разпространи съобщение, че американските военни са напуснали две свои бази в Сирия. "Военнослужещите на САЩ са напуснали базите си в районите на населеното място Дадат, разположено на северозапад от Манбидж, и Ум Миал и се отдалечават в посока сирийско-иракската граница. Към момента Дадат и Ум Миал са заети от сирийските правителствени войски", се казва в изявлението.

Оглавяваните от кюрдите регионални власти в Североизточна Сирия заявиха, че над 275 000 души са разселени в резултат на турската офанзива. Сред тях има над 70 000 деца.

Кюрдските Сирийски демократични сили заявиха, че вчера са загубили 23 свои бойци при боеве с турските сили в Северна Сирия. СДС обаче не казаха общо колко бойци са загубили от началото на турското нахлуване.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че в резултат на оглавяваните от Турция военни операции срещу кюрдските бойци са разселени най-малко 160 000 цивилни в Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес. По думите на говорителя на службата Йенс Лерке по-голямата част от разселването е станала от градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, където хората бягат на юг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във