Банкеръ Daily

Свят

Русия няма да бърза с признаване на властта на талибаните

Русия не приема талибаните в Афганистан като заплаха за Централна Азия, посочи специалният представител за Афганистан на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Представителят Земир Кабулов каза още, че Москва се е подготвила предварително за осъществяването на контакт с талибаните.

По думите му Русия няма да бърза с въпроса за признаване или непризнаване на новата власт в Афганистан, съобщи агенция РИА "Новости".

В коментари за радиостанция "Ехото на Москви" Замир Кабулов заяви, че Москва ще следи внимателно действията на новите власти и след това ще вземе решение, предаде БНР.

Той добави, че посланикът на Русия в Афганистан Дмитрий Жирнов ще се срещне във вторник с ръководството на талибаните и ще обсъди въпроса за сигурността на руското посолство и на страната като цяло.

Самият Жирнов заяви, че талибаните са се ангажирали да осигурят абсолютна безопасност на руския дипломатически персонал в страната.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси призова за постигането на национално помирение в съседен Афганистан, в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Раиси заяви, че за Иран поддържането на усилия за постигане на стабилност в Афганистан ще е най-важен приоритет. По думите му, Иран е "братска съседска държава" на Афганистан, а бързото изтегляне на американските войски е "военен провал", който "ще се превърне във възможност за възстановяването на живота, сигурността и постигането на стабилен мир".

Иран дели около 950 километрова граница с Афганистан и е подслонил около 800 000 регистрирани и повече от 2 милиона недокументирани бежанци с афганистански произход. Притокът на мигранти в страната започна още през 1979 г. с влизането на съветските сили в Афганистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във