Банкеръ Daily

Свят

Русия не храни илюзии за срещата с Байдън

Москва няма свръх очаквания за срещата между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева.

Русия е готова да измине своята част от пътя към стабилизацията на отношенията със САЩ, но не храни илюзии и няма свръх очаквания за срещата между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, коментира заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков пред ТАСС.

„Очакванията са реалистични. Без илюзии, без завишени очаквания“, обясни той. 

Преговорите между Путин и Байдън ще се проведат в сряда в тесен и разширен формат във вила „Ла Гранж“ в Женева. За срещата са отделени около четири до пет часа. Това ще бъде първата руско-американска среща на върха след срещата на Путин с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки през юли 2018 г. 

Както уточни  по-рано помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков, срещата на върха трябва да започне в 14:00 ч. българско време (13:00 ч. местно време). Разговорите ще се проведат първо в тесен формат, след това в разширен формат, с участието на делегации. В същото време има почивка за чай и кафе, каза Ушаков. Според помощника на руския президент, въпреки графика, действителната продължителност на срещата на върха зависи от това как протича дискусията и как са настроени президентите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди във вторник, че Путин и Байдън няма да проведат съвместна пресконференция и добави, че Путин също ще говори с журналисти сам.

През февруари 2021 отношенията между двете ядрени сили достигнаха най-ниската си точка от 30 години насам. Американският президент Байдън нарече Путин "убиец", което разгневи Москва и последваха ответни обвинения. Откакто встъпи в длъжност, Джо Байдън многократно критикува Русия за действията ѝ срещу Украйна и обвини Москва, че стои зад кибератаки срещу американски институции и зад опит за намеса в изборите в САЩ.

"Байдън иска да прекара повече време с Путин и преводачите в една стая, за да разбере по-добре мотивите на Путин и къде се крият истинските проблеми", казва експертът по външната политика на САЩ  Иън Бремър. "Това е много важно за Байдън. Ако той притежава свръхсила, то това е неговата емпатия."

Путин се чувства смел, защото ените на петрола достигнаха двугодишен връх, касата на руското правителство започна да се пълни. Бруталното отношение към Навални показа на хората, склонни да участват в улични протести, че властите не прощават своеволия. Мащабът и свирепостта на репресиите далеч надхвърлят всяка заплаха, породена от предишни протести, коментира за пише за FT Андрю Уайс, вицепрезидент по проучванията във Фондацията за международен мир Карнеги и бивш директор персонал по руските, украинските и евразийските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ.

От друга страна Джо Байдън подчерта, че няма да търси конфронтация с Русия, но ще отговори подобаващо на всяко провокативно действие от нейна страна. Той увери съюзниците от НАТО, че нито една конфликтна точка няма да бъде спестена. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във