Банкеръ Daily

Свят

Русия не е съгласна с Турция, че конфликтът в Нагорни Карабах ще се реши със сила

Русия не е съгласна с позицията на Турция, че конфликтът в Нагорни Карабах може да се реши с военни средства, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Не сме съгласни с изразената от Турция позиция, която беше неколкократно изразена и от президента (на Азербайджан Илхам) Алиев. Не е тайна, че не можем да се съгласим с изявление, че военно решение на конфликта е допустимо", каза Лавров в интервю за радиостанциите "Спутник", Комсомолска правда" и "Говори Москва".

Той не изключи възможността Русия да изпрати военни наблюдатели съгласно механизъм за контрол на примирието в Нагорни Карабах, но уточни, че Армения и Азербайджан трябва да решат това.

Политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах остава възможно и предложенията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ остават на масата - поетапно изтегляне от районите около Нагорни Карабах и надеждна връзка между Армения и Нагорни Карабах до определяне на окончателния статут на областта, каза Лавров.

Той заяви, че Русия смята Турция да свой близък партньор, но не и за стратегически съюзник. "Никога не сме определяли Турция като наш стратегически съюзник. Тя е много близък партньор и в много направления това партньорство има стратегически характер", каза Лавров в отговор на въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във