Банкеръ Daily

Свят

Русия направи директна атака срещу ЕС, обявиха евролидерите

Действията на Русия са неприемливи, нямат никакво правно основание и са изцяло безпочвени. Това е директна атака срещу ЕС, не само срещу отделни личности. Това се посочва в обща декларация на Европейския съвет, Европейската комисия и Европарламента.

Общата позиция на европейските институции идва след като Руското външно министерство забрани на осем европейски високопоставени служители да посещават Русия. Сред тях са председателят на Европарламента Давид Сасоли и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Според Брюксел, решението на Москва показва намерение за конфронтация, а не за опит за промяна на негативната тенденция в двустранните отношения.

В съвместното изявление се подчертава също, че Европейският съюз запазва правото си на мерки в отговор на последното решение на Русия.

Декларацията е подписана от председателя на ЕП Давид Сасоли, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Никакви санкции или заплахи няма да принудят Европейския парламент и мен да спрем да защитаваме правата на човека, свободата и демокрацията. Няма да млъкнем заради заплахите", написа Сасоли в Twitter

"Както Толстой писа, няма величие там, където няма истина“, добави ръководителят на ЕП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във