Банкеръ Daily

Свят

Русия може да получи военна база в Централноафриканската република

Централноафриканската република обмисля възможността за създаване на руска военна база в страната. Това заяви в интервю за РИА Новости президентът на ЦАР Фостен-Арканж Туадера, предаде агенцията.

"Продължаваме да работим по въпроса с националното министерство на отбраната и с министерството на отбраната на Русия, за да проучим възможностите", каза той.

Създаването на руска военна база в ЦАР е възможно в рамките на двустранното междуправителствено споразумение за военно сътрудничество, подписано през август 2018 г., заяви през януари т.г. министърът на отбраната на африканската държава Мари-Ноел Кояра.

Руският президент Владимир Путин се опита вчера да разшири влиянието на Москва в Африка, като предложи военна помощ и икономически проекти на първата в историята среща на върха Русия - Африка, пише в анализ на Асошиейтед прес.

Той дори предложи да посредничи в засилващия се спор между две от най-големите сили на континента, Египет и Етиопия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е обсъдил въпроса с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с етиопския премиер Абий Ахмед в отделни срещи в кулоарите на двудневния форум, в който взеха участие лидери от 43 от общо 54 африкански страни.

Песков не каза дали Египет и Етиопия са приели предложението за посредничество, каквото САЩ също отправиха през последните дни, след като преговорите за строежа на етиопски язовир се провалиха този месец.

Някои проправителствени медии в Египет твърдят, че струващият 5 милиарда долара язовир "Възраждане", който ще засегне египетския дял от водите на р. Нил, представлява заплаха за националната сигурност, която може да оправдае използването на военна сила.

Сиси и Абий се срещнаха вчера. Египетски говорител каза, че са се споразумели за незабавно подновяване на техническите преговори за постигане на крайно предложение за пълненето и експлоатацията на язовира. В изявлението на Басам Ради не се каза нищо за посредничество.

Етиопия каза, че Абий и Сиси са обсъдили "въпроси от общ интерес", но не даде подробности.

Срещата на върха в Сочи, по време на която държавни глави посетиха оръжейно изложение, подчерта възродената амбиция на Русия за влияние в богатата на ресурси Африка.

Путин изтъкна, че развиването на по-солидни връзки с континента е сред главните приоритети на руската външна политика. Той отбеляза, че африканските страни са станали "един от важните стълбове в многополюсния свят".

Стокообменът на Русия с африканските държави се удвои през последните пет години и сега надхвърля 20 милиарда долара. Путин изрази увереност, че той може да нарасне още поне двукратно през следващите 4-5 години.

По време на Студената война Съветският съюз предоставяше щедра икономическа и военна помощ на много африкански страни на фона на глобалното съперничество със САЩ. Влиянието на Москва отслабна след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и Русия все още изостава много от Запада и Китай в търговията и инвестициите в Африка. Тя обаче се възползва от останалите от съветската епоха връзки, за да разшири ролята си в делата на континента.

Руският президент наблегна вчера на необходимостта Русия и африканските държави да засилят сътрудничеството си в борбата с екстремизма, включително в обмена на информация между службите за сигурност.

Русия е най-големият доставчик на оръжия в Африка, а Путин посочи, че сега страната му има споразумения за военно сътрудничество с над 30 африкански страни. Той добави, че Москва може да разшири обхвата на тренировъчните си мисии за военни и служители по сигурността от африканските страни.

Президентът на Нигерия, най-голямата по население страна в Африка, се съгласи да поднови военно споразумение с Русия. То се очаква да доведе до повече преки доставки на военно оборудване, каза канцеларията на президента Мухамаду Бухари.

Нигерия съобщи освен това, че с Русия ще работят за повишаване на ефикасността на жизненоважния за африканската страна петролен сектор. Двете държави ще сключат рамкова спогодба за съвместно предприятие между нигерийската държавна нефтена компания и руската "Лукойл". То ще включва проучвания на потенциални петролни залежи дълбоко под морското дъно. Страните се споразумяха и да засилят сътрудничеството между Нигерийската национална петролна корпорация и руския газов гигант "Газпром".

Други африкански лидери посрещнаха топло възродения руски интерес към континента.

"Нещото, което кара Русия да изглежда добре в очите на много африкански страни, е, че тя никога не е била колониална сила", заяви южноафриканският президент Сирил Рамафоза, цитиран от своя говорителка. Той заяви това малко след като два руски ядрени бомбардировача кацнаха в неговата страна.

Това безпрецедентно изпращане на руски ядрени бомбардировачи в Африка е отражение на новия порив на Москва да стане фактор на континента

Facebook logo
Бъдете с нас и във