Банкеръ Daily

Свят

Русия може да не бъде допусната до търга за дострояването на АЕЦ в Чехия

Приписваната на спецслужбите на Русия съпричастност към взрива в склад за боеприпаси в селцето Вребетице в района на град Злин в източната част на Чехия през 2014 година може да се отрази негативно на участието на руски компании в търга за строителството на новия енергоблок в АЕЦ "Дуковани". Това е съобщил пред журналисти вицепремиерът и министър на Министерството на промишлеността и търговията Карел Гавличек.

"Случилите си събития (по установяване на съпричастност на Русия в взрива), разбира се, могат да повлияят на търга", казва той. "Постъпила е много сериозна информация. Всяко подобно деяние, ако то бъде подтвърдено, логично ще повлече след себе си последствия".

Гавличек отбелязва, че решението за чуждестранните компании, които ще бъдат допуснати до търга, чешкото правителство ще вземе на основание на информацията, подготвена от спецслужбите след разследването на министерството на вътрешните работи. Контраразузнаването  и разузнаването на страната вече дълго време настаяват за отстраняването от конкурса на руските компании, които, както се подчертава, могат да представляват потенциална заплаха за националната сигурност на Чехия.

Кандидатите за участие в търга

На 29 март правителството на Чехия по предложение на Министерството на промишлеността и търговията е  включило сред претендентите за участие в търга и руската държавна корпорация "Росатом", американо-канадската компанию Westinghouse, френската EDF и южнокорейската KHNP.

Министерският съвет е решил, че конкурс ще бъде обявен след провеждането на предстоящите на 8 и 9 октомври избори за Камара на депутатите (долната камара) на чешкия парламент. Стойността на контракта се оценява на 162 млрд. крони (около 6 млрд. евро). През миналия месец е било отказано на китайската корпорация China General Nuclear Power да бъде допусната до търга. Тя беше заявила още в началото на 2018 година желанието си заедно с осталите компании да участва в строежа на новия енергоблок.

Новият енергоблок

Държавното управление по ядрена сигурност на Чехия в началото на март е издало на компанията оператор на АЕЦ "Дуковани" - Spoleсnost Elektrаrna Dukovany II, разрешение за строителство на новия енергоблок. Процесът по подготовката на документа продължи пет години. Разрешението е било одобрено след проучването на над 200 комплекта документи, анализът на които е подтвърдил целесъобразността от реализацията на проекта.

Строителството на енергоблока трябва да започне не по-късно от 2029 година, а въвеждането му в изпитателен режим чешките власти предвиждат да стане през 2036 година. Той ще замени един от четирите действащи блока в АЕЦ-а, които са построени през 1985-1987 година. Останалите могат да работят до 2045-2047 година. Централата сега осигурява 20% от енергопотреблението  в Чехия.

Освен тази АЕЦ, в Чехия работи и централата "Темелин", която се намира в южната част на страната. Двата обекта са построени с помощта на СССР. Руската компания "ТВЕЛ" (дъщерна на Росатом) захранва реакторите с ядрено гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във