Банкеръ Daily

Свят

Русия, Китай и още шест страни призоваха ООН да вдигне търговските санкции заради епидемията

Русия, Китай и още шест страни са призовали ООН да вдигне търговските санкции, които биха могли да възпрепятстват борбата с коронавируса, съобщиха днес руски медии, цитирани от ДПА.

Президентът Владимир Путин ще разговаря по-късно днес с лидерите на останалите страни от Г-20 на извънредна видеоконференция, посветена на борбата с пандемията.

В съвместно писмо Русия, Китай, Иран, Сирия, Куба, Никарагуа, Северна Корея и Венецуела призовават ООН да отхвърли едностранните принудителни действия, информира ТАСС.

Не можем да позволим политически сметки да застанат на пътя на спасяването на човешки животи, се посочва в писмото, адресирано до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Пандемията от коронавирус наруши световната търговия, поставяйки под особено силен натиск страните, които са силно зависими от износа на суровини като Русия. Руската рубла загуби над 10 процента от стойността си спрямо долара този месец, припомня ДПА.

Китай, който е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, анулира предвидено за днес заседание и се ориентира към "писмено гласуване", предвид заплахата от причиняваното от новия коронавирус заболяване Ковид-19, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

До момента гласуването в Съвета за сигурност беше публично и се извършваше с вдигане на ръка в залата, разположена в централата на ООН в Ню Йорк. Това позволяваше обсъждания до последната минута.

Днешното заседание беше единственото останало в официалната програма на Съвета за сигурност за тази седмица, след като много срещи бяха отменени от 12 март насам. Планираше се днес да бъдат гласувани три резолюции за подновяване на изтичащи скоро мандати, свързани със Северна Корея, Сомалия и суданската област Дарфур.

Американският щат Ню Йорк, където е разположена централата на ООН, се превърна в едно от огнищата на епидемията от коронавируса. Властите се опитват да противодействат чрез мерки за изолация, които се спазват в различна степен, отбелязва АФП.

Почти празната централа на ООН остава символично отворена по нареждане на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, но представителите на повечето страни членки на Съвета за сигурност не желаят да я посещават и искат "виртуално" гласуване. Русия обаче се противопостави категорично, отхвърляйки всякакви идеи за използването на видеоконферентна връзка за официални заседания или за гласуването на резолюциите, които имат правна сила в цял свят.

"Руснаците продължават да се противопоставят на официални публични заседания по видеоконферентна връзка", каза вчера дипломат, пожелал анонимност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във