Банкеръ Daily

Свят

Русия изостава от САЩ в космоса 9 пъти

Дмитрий Рогозин

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин призна, че страната му никога няма да догони САЩ по производителност на труда в космическата област, съобщи "Интерфакс". По неговите думи Русия изостава от Съединените щати девет пъти и дори да бъдат реализирани най-амбициозните й проекти изоставането може да бъде съкратено с 1.5 пъти.

Рогозин направи изявлението си на заседание на колегията на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, което беше излъчвано в ефир на сайта на институцията. "Сега изоставаме от американците в космическия отрасъл 9 пъти. А всичките ни амбициозни проекти гласят, че трябва да повишим производителността на труда 1.5 пъти. Но дори и да го направим, няма да ги настигнем никога", заявява вицепремиерът, който отговаря за космическия отрасъл на Русия.

По думите му, ако руската промишленост не се стреми към висока производителност и не се бори с бюрокрацията, "ще гледаме новостите на НАСА и Илон Мъск и ще се облизваме".

Същевременно Рогозин посочи, че в някои отношения Русия превъзхожда САЩ в космическите технологии. "В областта на ракетно-космическото двигателостроене Русия по отношение на качеството и цената е много по-конкурентоспособна от САЩ", подчертава той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във