Банкеръ Daily

Свят

Русия изгражда военна база при сирийските кюрди

Русия се договори с кюрдските Сили за защита на народа да изгради военна база в контролиран от тях район в Северозападна Сирия и ще обучава техни бойци като част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс.

Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят.

"Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си".

Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата.

Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата.

Малко по-късно обаче Военното министерство на Русия опроверга информацията.

"Няма планове за разполагане на нови руски военни бази на територията на Сирия", се казва в съобщение на военното министерство, съобщи ТАСС.

Сключването на подобна сделка би разгневило Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш междувременно заяви, че неговата страна няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия, визирайки вероятно сирийската кюрдска милиция, и подчерта, че етническата структура на тази зона трябва да остане непроменена, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във