Банкеръ Daily

Свят

Русия изгони естонския консул в Санкт Петербург

Консулът на Естония в Санкт Петербург Март Лятте е обявен за песона нон грата и трябва да напусне Русия в рамките на 48 часа, обяви руското външно министерство.

Консулът на Естония в Санкт Петербург Март Лятте е обявен за песона нон грата и трябва да напусне Русия в рамките на 48 часа, обяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, предава ТАСС.

"На 7 юли посланикът на Естония в Русия Ула Уйбо бе призован в руското външно министерство. Руската страна изрази силен протест срещу консула в Санкт Петербург Март Лятте във връзка с дейности по събиране на данни, които са несъвместими с дипломатически статут. Споменатият служител на естонската консулска служба е обявен за персона нон грата, той трябва да напусне територията на Руската федерация в рамките на 48 часа“, се казва в съобщението.

Последва светкавична реакция в Талин. Естония обвини Русия, че е задържала един от дипломатите й, на когото е бил подготвен “капан”, така че да изглежда като шпионин. Руската Федерална служба за сигурност  твърди, че е задържала консула  в момент на получаване на документи с класифицирана информация от руски гражданин.Талин подчерта,  че инцидентът показва, че Русия избира конфронтация в отношенията си с Европа.

"Във връзка с коментара на естонското външно министерство, че задържането на Март Лятте е „незаконно и провокативно“, а обвиненията срещу него – „неоснователни“, от Външното министерство  на Русия посочиха, че "позицията на Талин е изключително цинична", тъй като има неопровержими доказателства за незаконната дейност на този естонски „"дипломат“. 

“Смятаме, че това е още един пример, че Русия е избрала конфронтация, вместо да обърне негативната тенденция в отношенията с държавите-членки на ЕС.“, се казва в позиция на правителството на Естония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във