Банкеръ Daily

Свят

Русия, Иран и Турция си поделят Сирия

Русия, Иран и Турция определят бъдещето на Сирия, обобщава "Московский комсомолец" твърдения в руския печат, обобщени от БТА. Медиите научиха, че трите държави планират да си поделят Сирия, очертавайки неформални зони на влияние, пояснява вестникът.

Изданието коментира информации в западни медии за планираната подялба. Според анонимни източници сделката предвижда сирийският президент Башар Асад да остане на поста поне няколко години.

"Временно и силно отслабен", "само до следващите избори", отбелязва "Московский комсомолец". Според всекидневника за сирийския лидер лобира Иран, тъй като Асад осигурява на Техеран коридор до съюзната му ливанска групировка Хизбулла.

Планът на тази "сделка" засега е в зачатъчно състояние - трябва да бъде одобрен от Асад и от сирийската въоръжена опозиция, без да се споменават страните от Персийския залив, САЩ и ЕС. На този етап може да се появят трудности, защото Техеран е категорично против участието в преговорите на на своя съперник Саудитска Арабия. Недоволни може да бъдат и САЩ, след като е решено този път да не бъдат привлечени към уреждането в региона, пише вестникът. В момента данните оставят неяснота как може да се раздели Сирия без участието на сирийското ръководство, за което не се споменава в досегашните информации, коментира арабистът Борис Долгов.

Тези данни според него може да са "пример за неведнъж използвана от медиите технология, когато информацията частично се базира на реални факти и частично - на предположения".

"Въпросът за оттегляне на Асад не се обсъжда в рамките на преговорите" за уреждане в Сирия, заявява пред "Взгляд" Игор Морозов от външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент.

Сирийският експерт Абас Джума, цитиран в материала, не очаква Сирия да бъде официално разделена на сфери на влияние, тъй като "нито Турция, нито Русия, нито Иран имат интерес" от това. За Турция идеята да се раздроби Сирия е неразривно свързана с кюрдския въпрос, а "за тях изобщо не е изгодно да го поставят", пояснява аналитикът.

Той обаче допуска Сирия да бъде разделена де факто. "Турската окупация на Северна Сирия естествено внася в ситуацията деструктивен момент. Турция има нужда от лоялна сирийска опозиция и съответно ще се стреми да укрепи лоялните към нея сили в тази буферна зона. В бъдеще ще се наложи турските войски да напуснат Сирия, иначе ще се разрази международен скандал, затова те искат да оставят там сигурни свои хора", добавя политологът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във