Банкеръ Weekly

Свят

Русия и Украйна с централни роли в Бризбейн

На двудневната си среща в Бризбейн, която започва на 15 ноември, лидерите на държавите от Г-20 трябва да съсредоточат дискусиите си върху стимулирането на глобалния растеж, стабилността на световната банкова система и начините за затваряне на законовите вратички за намаляване на данъчното облагане на мултинационалните компании. Като се има предвид обаче, че голяма част от икономическия дневен ред вече е обсъден и съгласуван, а САЩ и Китай най-накрая подписаха през седмицата в Пекин сделката за намаляване на вредните емисии, водещи до климатични промени, на преден план със сигурност ще излязат опасенията за световната сигурност и на първо място - военния конфликт в Украйна.

Щатският президент Барак Обама ще обсъди украинския казус с ключовите си партньори от Европа - германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и английския премиер Дейвид Камерън, след ожесточаването на военните действия между проруските сепаратисти и украинските сили през последните дни. По този повод Камерън коментира пред репортери в Канбера на 14 ноември, че "ако Русия предприеме положителен подход към свободата и отговорностите на Украйна, западните санкции могат да бъдат премахнати. Но ако Москва продължи да влошава положението, тези санкции ще се увеличат".

В интервю за руската информационна агенция ТАСС руският президент Владимир Путин пък отбеляза, че санкциите вредят както на Русия, така и на световното стопанство. По думите му, той нямало  да повдига въпроса на срещата на Г-20, "защото няма смисъл".

В Австралия се появиха призиви да не се допуска Путин до съвещанието на Г-20 заради руските военни действия срещу Украйна и заради свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии от руските бунтовници, но преобладаващото мнение е срещу това предложение. Междувременно конвой от руски бойни кораби пристигна по-рано през седмицата в международни води северно от Бризбейн. Тази демонстрация на сила обаче не безпокои световните лидери. Премиерът на Австралия Тони Абът коментира в навечерието на срещата, че е необичайно, но не и безпрецедентно руската флота да е толкова далече на изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във