Банкеръ Daily

Свят

Русия и Турция ще търсят политическо уреждане на сирийската криза

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия и Турция са съгласни, че е необходимо увеличаването на усилията за постигане на напредък към политическо уреждане на сирийската криза, предаде ТАСС.

"Разбира се, обсъждахме и проблема за уреждането на кризата в Сирия. На фона на постигнатите успехи в борбата с тероризма ние с господин президента на Турция Ердоган сме солидарни, че е необходимо да се увеличат усилията за осигуряване на дългосрочна нормализация в тази страна", каза Путин на обща пресконференция с Ердоган след преговори, продължили 4 часа.

Руският президент заяви, че работата на Русия с Турция и Иран по сирийския въпрос дава конкретни резултати в Сирия, предаде Ройтерс. Той подчерта, че Русия и Турция ще продължат да работят заедно, за да помогнат за разрешаване на сирийската криза.

Турският президент пък каза, че Турция и Русия са се съгласили да се фокусират върху намирането на политическо решение в Сирия, предаде Ройтерс.

Той каза, че преговорите за Сирия в Астана са създали почва за политическо уреждане на сирийската криза, предаде ТАСС.

Отношенията между Москва и Анкара може да се смятат за напълно възстановени, заяви още Путин.

Путин подчерта, че Москва и Анкара продължават близкото си сътрудничество в почти всички области, включително в областта на сигурността и усилията за решаване на сирийската криза.

Той съобщи и че двустранният търговски обмен през първите девет месеца на тази година се е увеличил с 38 процента.

"Двустранните ни отношения, както и сътрудничеството за решаване на регионални въпроси ни дават възможност да гледаме заедно към бъдещето", подчерта на свой ред турският президент.

По думите на Ердоган турско-руското политическо, военно, търговско и културно сътрудничество се засилва с всеки ден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във