Банкеръ Daily

Свят

Русия и Турция делят Балканите на сфери на влияние

Русия подкрепя турската икономическа експанзия на Балканите, с цел и двете страни да създадат свои сфери на влияние в региона. САЩ явно са изгубили интереса си към полуострова, а отговор на Брюксел все така се чака.

Това са изводите в анализ на Томислав Крешович и Предград Прокопльевич за сръбското издание BKTVNews, цитирани от БГНЕС.

Балканите са традиционен пазар за Турция, в който тя се конкурира с икономиките на ЕС, преди всичко на Германия и Италия, както и с тази на Русия. Глобално погледнато, Анкара иска да бъде един от лидерите в региона.

Тя вижда себе си като значим регионален инвеститор, преди всичко в инфраструктурата, строителството, земеделието, търговията и туризма.

Своето влияние Турция насочи към Босна и Херцеговина, Косово, Санджак, Македония, Албания, но същевременно и към България и Гърция. Основната цел на тази външна политика е разширяването на икономическата дипломация в целия регион на Западните Балкани.

Русия ще подкрепи това икономическото влияние на Турция на Балканите основно заради стратегическите енергийни интереси (газопроводите).

Така Анкара ще се превърне в неин стратегически партньор и двете страни ще експлоатират балканския, но и европейския пазар. Това е и ясно записано в междуправителственото споразумение между Русия и Турция.

В този документ се подчертава, че трябва преди края на 2019 г. да бъде готова за експлоатация морската част на "Турски поток". До тогава трябва да бъдат направени промени в договорите за доставка на газ от Русия за Турция през територията на България.

Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Ердоган обсъдиха по време на срещата си в Москва на 10 март възможността на Анкара да се достави противовъздушната система "С-400".

Очевидно е, че Русия иска през Турция да има по-голяма роля на Балканите и така да конкурира влиянието на ЕС и САЩ.

Заради това Москва и Анкара ще работят върху подялбата на своите интереси на полуострова.

Турците ще увеличат своето влияние сред мюсюлманското население, а руснаците - сред православното.

Сегашните геополитически процеси би трябвало да запалят червената светлина в ЕС. Крайно време е Брюксел да осъзнае, че Балканите трябва да се превърнат в геополитически приоритет за ЕС, твърди изданието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във